Yardımcı Maddeler
Değişik farmasötik müstahzarların hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddelerin farmasötik teknoloji ve insan sağlığı açısından ayrı bir önemi vardır. Bu maddelerin de aynen etkin maddelerde olduğu gibi belirli nitelik ve standartlarda olması gerekir. Bu nedenle RxMediaPharma® farmasötik müstahzarların hazırlanmasında kullanılan ilaç yardımcı maddelerini ülkemizde pazarlanmış müstahzarların özgün prospektüslerinde belirtilen yardımcı maddelere dayanarak indeksleyen bağımsız monograflardan oluşmuş bir Yardımcı Maddeler Veritabanı içermektedir. Bu veritabanı 500’den fazla madde içermektedir. Eş anlamları ve diğer dillerdeki karşılıklarıyla birlikte 4.260’dan fazla madde kullanımınıza sunulmuştur. Herhangi bir yardımcı maddeye ait monografta o yardımcı maddenin açık ve kapalı kimyasal formülü, molekül ağırlığı, CAS numarası, tanım ve özellikleri gibi bilgilerin yanı sıra hangi müstahzarlarda kullanıldığı da görülebilmektedir.
Yardımcı Maddeler Veritabanının temel özelliği, her bir yardımcı maddeye ait monografa Türkçe ve yabancı dilde sinonim adlar kullanılarak ulaşılabilme olanağı sağlamasıdır. Ayrıca CAS Numarasını kullanarak da arama yapabilirsiniz. Bazı yardımcı maddeler zorunlu nedenlerle ticari adlarıyla verilmiştir.
Yardımcı maddeler penceresinin sol tarafında maddelerin listesi yer alır. Bu listeden seçilen herhangi bir yardımcı maddeye ait bilgiler aşağıda verilmiştir.
- Tanım: Bu bölümde yardımcı maddenin molekül ağırlığı, CAS numarası (Chemical Abstract Service Number, CAS No.) ile kapalı ve açık formülü ile açıklamaları yer alır. Yardımcı maddenin farmasötik ilaç şekillerindeki kullanımı, kaynağı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, stabilite ve geçimsizlik bilgilerini içerir.
- Eş Anlamları: Yardımcı maddenin Türkçe ve diğer dillerdeki anlamlarını listeler.
- Geçimsizlik Bilgileri: İlgili maddenin geçimsizlik gösterebileceği etkin ve yardımcı maddeleri listeler.
- Kullanıldığı Müstahzarlar: Yardımcı maddenin ülkemizde yer aldığı ilaç müstahzarlarını listeler.
- Maddelerin Çözünürlük Sınıflaması: Maddelerin çözünürlük sınıflamasına yönelik açıklamaları içerir.